INTERVIU | Cămătaru îl trage de urechi pe Alibec: „Altul cu calitățile lui juca de 7 ani la Inter, nu la Astra”. Lovitura lui Mutu, atacantul ideal pentru Daum și derby-ul dintre „câini” și olteni: „Stăteam 10 minute să iasă lumea de pe gazon”

Redactor:
Dan Mirea
INTERVIU | Cămătaru îl trage de urechi pe Alibec:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Rodion Cămătaru, fosta Gheată de Aur a Europei (1986-1987) , atacantul care se lipea la gol „cu aproape toate părțile corpului”, a acordat pentru Pro Sport un interviu în ajunul derby-ului din care mereu au sărit scântei, dintre CS Universitatea Craiova și Dinamo, de această dată la Turnu Severin. Fotbalistul cu două campionate ale României și patru Cupe ale României a vorbit și despre ultimele evenimente de la națională, dar și despre cele mai bune opțiuni pe postul de atacant de la lotul antrenat de Christoph Daum. Rodion Cămătaru se transfera în 1986, de la Universitatea Craiova, la Dinamo, după 12 ani în tricoul Științei, echipa sa de suflet. Fostul atacant român ne-a prefațat întâlnirea dintre cele două echipe, de luni, 17 octombrie, meci care se va disputa la Turnu Severin, dar a făcut și o paralelă între prezent și trecutul din iarbă.

Domnule Cămătaru, ați jucat pentru ambele echipe. Ce atmosferă este în jurul acestui derby?
Atmosfera nu e cum era odinioară. S-au schimbat multe lucruri. În primul rând, valoarea celor două echipe. Situația în care se află cele două echipe nu mai face derby-ul atât de interesant. Să zic așa, alea erau derby-ul adevărate, așteptate de multă lume. Acum există puțin interes pentru această partidă, față de ce era odionioară. Dintr-un punct de vedere e mai bine că se joacă la Severin, deoarece Craiova va avea mai multă susținere acolo, stadionul e mult mai mare și cred că va juca în fața unui stadion plin la Severin. Poate o să fiu subiectiv acum. Craiova este echipa mea, unde m-am realizat din toate punctele. Mă abțin la pronosticuri. Să câștige cea mai bună. Egalul nu e bun pentru niciuna. Pentru Dinamo ar fi o semi-înfrângere, pentru că vine după înfrângerea de la Botoșani. Craiova ar trebui să câștige, pentru a rămâne lângă Steaua, acolo.


La fiecare gol se umplea terenul și stăteam 10 minute să iasă lumea

Ce amintire memorabilă aveți dintr-un Dinamo – Craiova?
Au fost câteva meciuri istorice. Unul înainte de meciul de la Liverpool, al lui Dinamo și am câștigat cu 3-0, îmi aduc aminte că au fost 50.000 de oameni. Inclusiv pista de atletism era plină. La fiecare gol se umplea terenul și stăteam vreo 10 minute să iasă lumea de pe stadion. Se intra masiv. Existau și tribune din metal, în plus, și se strângeau vreo 50.000 de oameni. Îmi aduc aminte că fusese eliminat Beldeanu, în minutul 10, după un conflict cu Dinu și i-a dat cartonaș roșu. Au fost jucători mari în ambele echipe la vremea respectivă. Și Craiova și Dinamo erau echipe care jucau numai pentru titlu.

Dinamo l-a numit pe Adrian Mutu în funcția de manager general al clubului. Cum își va pune amprenta fostul atacant, la Dinamo, din această postură?
Eu zic că e o mutare bună, din punct de vedere al imaginii, din punct de vedere a relațiilor pe care Mutu și le-a făcut până acum, în 20 de ani. Trebuie ajutat. Depinde și de ce mână liberă are. Depinde și de bani. În orice caz e un câștig pentru Dinamo. E un jucător emblematic pentru România, care a jucat în campionate foarte mari.

Domnul Andone declara la Digi Sport, mai în glumă mai în serios, că nu vede ce jucător este pe partea celalaltă a terenului, din cauza pistei de atletism și a vârstei.
Bănuiesc că are secunzi care observă până acolo. Cred că a fost doar o glumă. Nu are cum să nu vadă. Știe cine joacă acolo, nu trebuie să vadă.

Sursă foto: Octavian Cocolos Photography


La -30 de grade era patinaj

Ce părere aveți despre actualii atacanți ai lui Dinamo, Nemec și Gnohere? Slovacul a început bine la Dinamo. A dat gol și în tricoul naționalei, la ultimul meci, în timp ce Gnohere, care, deși este foarte important pentru club, este curtat intens de Steaua și tinde spre a accepta o ofertă de acolo.
Pe Nemec nu l-am văzut. Nu mi-am dat seama de el încă. Am văzut un jucător masiv, este mai mult un pivot. Gnohere e marcator, iar Dinamo avea nevoie de el. Din păcate vin oferte tentante din România care-i sucesc pe unii jucători. Sunt cu gândul la sume de bani și la transfer și îi schimbă total. E un jucător care-și spune cuvântul acolo, la echipă, și Dinamo avea nevoie de el. Și la aceste meciuri, pe care le-a pierdut Dinamo, s-a văzut că a lipsit. Eu cred că a fost o pierdere pentru Dinamo. Acum are ocazia să revină și să arate cine e. Dinamo are două atuuri în meciul cu Craiova: Gnohere și Mutu. Adi, pentru imagine și pentru presiunea jocului, poate fi important. Acum e valabil și la Craiova, care e o echipă în creștere, o echipă bună, care poate să bată pe oricine, la modul cum joacă. Au început bine, sunt în formă.

Ce înseamnă Lewandowski în fotbalul de azi? România joacă împotriva Poloniei, pe 11 noiembrie, iar cea mai mare amenințare pentru Tătărușanu o reprezintă Lewandowski. Cum vedeți întâlnirea aceasta dintre el și fundașii României?
Lewandowski e un atacant care nu are nevoie de prezentare. Deja e cunoscut, de la Bayern, unde a marcat foarte multe goluri. Va fi un meci decisiv pentru România, pentru că rămânem în spate. Trebuie să câștigăm chiar și cu Lewandowski în față. Polonia are jucători pe la echipe mult mai titrate de prin Europa. Am văzut că Milik, de la Napoli, s-a accidentat, așa că trebuie să câștigăm. Dar și noi am arătat destul de bine, chiar dacă nu am câștigat în Kazahstan, eu zic că am început să arătăm mult mai bine și avem speranțe pentru a câștiga meciul cu Polonia.

Referitor la meciul de la Astana, cum vi s-a părut gazonul? Vă amintiți să fi jucat pe un teren care s-a prezentat și mai rău față de cel din meciul României cu Kazahstan?
Îmi aduc aminte că jucam pe la -30 de grade pe la Moscova și era patinaj. Ă‚știau au băgat gazoane artificiale tot din cauza temperaturii. E foarte dur să joci pe asemenea suprafețe, s-a văzut și la meciul ăsta cu România, din păcate am avut și pierderi la nivel de jucători, măcar de am fi câștigat…

Rămânem la categoria atacanților, postul pe care vă simțiți cel mai confortabil. Pe cine ar trebui să folosească Daum în atacul României? Titularul postului, Stancu, marcheaza doar din penalty, în timp ce Andone, Keșeru și Alibec intră doar pe finalul meciurilor.
Părerea mea e că Andone e cel mai titrat, după echipa la care joacă. E în Spania, față de ceilalți. Dar, din păcate, nu e în mână, cum se zice în cazul atacanților. Sper ca până la meciul cu Polonia, Andone să înceapă să marcheze, să-și recapete încrederea. Are nevoie de primul gol.  E un jucător care are puterea să se bată cu ei. E singurul care stă mai bine față de ceilalți. Acum, jucând acasă, e posibil ca Alibec să fie mai de folos. E un jucător de ultimă pasă, care poate face diferența, să-i desfacă. Eu îi văd pe cei doi, acum depinde și de inspirația lui Daum. Mi-a plăcut cu ce a venit și cum a aranjat echipa. Inclusiv și mentalitatea, faptul că a știut să creeze presiune pe ei și să-i aducă destul de concentrați la aceste partide. S-a văzut, au alergat. Știți cum se spune: norocul nu se antrenează. Nu am avut șansă la meciul ăsta cu Kazahstan. Andone, ca atacant, are nevoie de încredere. Vă dați seama că după ce s-au plătit 5 milioane pe el și cei de acolo așteaptă, cum așteaptă și cei de la Anderlecht, de la Stanciu. Se așteaptă ca ei să facă diferența.

Ca atacant, ați alunecat vreodată cum a alunecat Enache la Astana?
Enache a avut ghinion mare, se întâmplă, orice se întâmplă la fotbal. Am văzut și la reluare, dacă nu aluneca, marca. Dar așa i-a fost imposibil. Se întâmplă. Dar au mai fost ocazii. Se putea dicta și penalty. Mi s-a părut și mie ciudat arbitrul la deciziile pe care le-a dat. Chiar foarte ciudat.


Alt jucător, cu calitățile lui Alibec, juca de șapte ani la Inter, nu la Astra

Vătăjelu, fundașul stânga al Craiovei, a fost ignorat până acum, deși are evoluții constante și bune. Credeți că le-ar putea lua fața lui Toșca, Latovlevici și Steliano Filip la națională?
Mie-mi place de Toșca. E profesionist, bun. Joacă și stânga, și central. Are personalitate și e un profesionist. Și un Ivan și un Vătăjelu ar fi trebuit să fie. Ă‚știa tineri să stea pe acolo, chiar să joace. Cred că Daum, pe viitor, va schimba multe și va veni cu tineri. Dar nu poți veni cu toți din primul moment. Ai nevoie și de cei cu experiență.

Alibec s-a transferat la Steaua, în schimbul a 2 milioane de euro. Cum vedeți această mutare pentru el și pentru noul său club? Este Alibec cel mai bun atacant produs de fotbalul românesc în ultimii cinci ani?
Alibec a fost unul dintre marile talente din ultimii 10 ani, poate cel mai mare. Din păcate, i-au lipsit alte calități. Exact alea care te fac să fii un mare jucător, nu trebuie să fii doar talentat la fotbal. Îmi aduc aminte când s-a transferat la Inter. Nici acum nu e prea târziu. El a început să arate ca un mare jucător în campionatul României. Mutarea este foarte bună pentru Steaua. Eu sper să demonstreze și la echipa națională că are valoare. Are calități de mare atacant. E foarte tehnic, care poate face diferența. Alt jucător, cu calitățile lui, juca de șapte ani la Inter, nu la Astra.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Patru nume pot pleca de la FCSB
Patru nume pot pleca de la FCSB
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Luis Phelipe este dorit la o echipă din Superligă! Anunţul făcut astăzi
Temerea lui Gâlcă! El e antrenorul pe care l-a bănuit că-i
Temerea lui Gâlcă! El e antrenorul pe care l-a bănuit că-i "vânează" postul: "Am simţit şi noi, dar a greşit"…
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie din lume”
Cum a ajuns să arate Anna Kournikova acum, la 22 de ani după ce era votată „cea mai sexy femeie…
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
Ronald Gavril face dezvăluiri intime din relaţia cu Anamaria Prodan. Ăsta este marele secret al impresarei!
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru. Ninsorile vor continua în 23 de judeţe
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru.…
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă 2 săptămâni și...
Adevărul despre decesul lui Gabriel Cotabiță. Artistul ar fi fost internat în mare secret de familie. A stat în comă…
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Oţelul sparge ghinionul la Farul, după nouă meciuri fără victorie
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
×